Showreel Jos Eyeware, van foto’s naar video

Showreel? Maar waarom dan…

Waarom een showreel? Omdat we zo veel mogelijk willen opvallen. En wat werkt daar tegenwoordig beter bij dan video met een strakke audiotrack. Foto’s zien we namelijk al genoeg. Open Facebook, Instagram of een website en het staat vol met statische content. De visuele impact kan simpelweg hoger zijn als er beweging in beelden zit. Scroll eens door een platform als Facebook en je blijft sneller hangen als er beweging in de content zit. Buiten dat geven Facebook en Instagram ook nog eens een voorkeur aan bewegend beeld en laat het sneller boven komen in de tijdlijn dan gewone foto’s. Zoek daar nog eens een audiotrack bij die aansluit bij de energie van de beelden en je hebt een geheel wat opvalt en indruk maakt. Daar hoef je vaak niet eens een video voor te schieten. Het hergebruiken van de foto’s die je toch al hebt kan genoeg zijn om een opvallende showreel te maken.

Een showreel voor Jos Eyeware…

Ik heb voor Jos Eyeware (ja dat spel je zo echt) vorig jaar de gehele collectie monturen mogen fotograferen. Op een strak witte achtergrond in de studio onder het genot van koffie en de gezellige aanwezigheid van Jos himself. Na uren fotograferen en editen waren de beelden klaar en geleverd. Maar waarom daar stoppen? Ik vond dat we het maximale uit de geschoten foto’s moesten halen. Na wat denkwerk besloot ik alles te importeren in een video edit programma. Dat kunnen we ook bewegend maken, dacht ik! Na de juiste soundtrack gevonden te hebben viel alles op zijn plek. Een uptempo video waarbij de beelden op het ritme van de muziek in elkaar overvloeien.

Cliënt: Jos Eyeware
Assistent: Arnold Reyneveld

Waar het allemaal mee begonnen is…

Lees ook alles over mijn fotoshoot voor Restaurant Lef, als het op moet vallen: Bedrijfsfotografie voor Restaurant Lef


Bedrijfsfotografie voor restaurant Lef, met lef!

Bedrijfsfotografie op mijn manier…

Bij bedrijfsfotografie denk je meestal aan standaard foto’s. Even netjes achter een bureau zitten, roeren door een pan of nog meer soortgelijke veilige poses. Maar val je daar als bedrijf ook echt mee op? Wil je niet gewoon dat mensen even stil staan als ze jou online uitingen zien en denken: “Hey wat is dit nu voor iets? Interessant!” Dat is precies wat ik interessant vind aan werken voor bedrijven en kleine ondernemers. Ze op de kaart zetten door middel van visuele impact. Bedrijfsfotografie is voor mij meer dan simpelweg laten zien wie er werken en in welk vakgebied ze werkzaam zijn. Als creatief fotograaf wil ik het bedrijf waar ik voor werk kennen, weten wie er achter zitten en wat dat de wereld moeten zien. Mijn vak is dan het bedenken van een concept en dat uitwerken tot opvallende foto’s. De foto’s (of video natuurlijk) moeten precies laten zien waar het bedrijf voor staat en ook nog eens opvallend zijn. Dit is een proces waarbij ik samen met de ondernemer voor ga zitten.

De ideale klant…

Restaurant Lef is een cliënt die elke fotograaf enorm kan waarderen. Ze hebben een eigen stijl, eisen perfectie en gedrevenheid en het moet gewoon goed zijn. Maar als je die kenmerken bezit dan kan je er helemaal los met ze gaan. Deze keer heb ik me mogen uitleven op een prachtige locatie in het Belgische Genk, in dit geval een oude mijn. Ik wilde een oude industriële look, gecombineerd met hard licht en donkere tinten. Een harde look die verwijst naar de zware arbeid die er jaren lang verricht is. Dit om een parallel te trekken met de jaren die de mannen van Lef al bezig zijn om op te vallen in hun vak. De mannen van Lef hebben een Michelin Bib Gourmand. Dus ook zij hebben keiharde gewerkt voor het resultaat wat ze hebben geboekt. Ik wilde dat het resultaat van de shoot sterk, opvallend was en lef had. Wat precies aansluit bij de opdrachtgevers.

Cliënt: Restaurant Lef
Assistent: Denice Lindeman

Opvallende bedrijfsfotografie voor restaurant lef Bedrijfsfotografie voor restaurant lef door fotograaf Mark Koolen Amsterdam

Opvallende bedrijfsfotografie voor restaurant lef Bedrijfsfotografie voor restaurant lef door fotograaf Mark Koolen Amsterdam

Achter de schermen

Lees ook alles over mijn fotoshoot voor FashCrash by Lalita: Lookbook fotoshoot FashCrash by Lalita


Lookbook fotoshoot FashCrash by Lalita

Er moeten lookbook foto’s naar Italië, met spoed…

Voor FashCrash by Lalita moesten met spoed nieuwe foto’s worden gemaakt. Dit omdat de creaties van de modeontwerper geshowd houden gaan worden in Italië. Hiervoor was er een lookbook nodig die aansloot bij de collectie en wat past in de Italiaanse stijl. De locatie waar de fotoshoot gehouden zou worden zou dus cruciaal zijn voor de sfeer die het lookbook zouden gaan uitstralen. Ik wilde dat de kleding een mooie blend zou gaan vormen met de eventuele locatie, dus na veel zoeken hadden we de juiste spot gevonden. Het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag had de ideale uitstraling, de kleuren en patronen van het behang sloten precies aan bij wat ik voor ogen had.

Efficiënt doeltreffend werken

Omdat er niet veel tijd was, en het toch een grote collectie was, moest er efficiënt met tijd worden omgegaan. Een van de manieren was door het werken met twee modellen. Als het ene model gefotografeerd werd kon het andere model worden aangekleed en in de visagie worden bijgewerkt. Wat bij een lookbook belangrijk is, is dat de serie een duidelijke eenheid uitstraalt. Door alles gefixeerd te schieten kreeg elke foto exact de zelfde uitstraling. Vast statief, vaste lens, vaste lichtsetting. Alles exact hetzelfde om een uniform geheel neer te zetten. Wat ook weer voor tijdsbesparing zorgt tijdens het fotograferen. Ook de modellen, visagie en haar is hierbij belangrijk. Je wil immers dat er een duidelijke lijn word aangehouden. Of het nu gaat om de blikken, poses of hoe de visagie gedaan is.

Elke fotoshoot is anders, en je werkt elke keer toe naar een ideale situatie. Is die er niet dan creëer je die, een heerlijke uitdaging in fotografie.

Client: FashCrash by Lalita

Klink op afbeelding voor volledig formaat.

Achter de schermen


Fotoshoot Ashleigh Ashley in Londen

Dag Nederland, fotoshoot in Londen

Fotografie is iets wat me al veel bijzondere dingen heeft mogen laten ervaren, en deze fotoshoot is er een van. Een lekker chaotische trip naar Londen om in een strak schema en lichtelijke haast een geweldige fotoshoot te doen met de artiest Ashleigh Ashley. Hoe dit zo gelopen is, toevalligheden aangrijpen en er vol in gaan. In dit geval middels Synergy for Music, het bedrijf van mijn partner die connecties heeft met buitenlandse artiesten. Na wat gesprekken was alles geregeld en kon de vlucht geboekt worden.

Strake planning

In totaal hadden we 3 dagen, dag 1 bestond uit het reizen naar Londen en het uitpakken van de spullen. We kwamen vrij laat aan, en in de avond waren we uitgenodigd door Ashleigh om bij haar optreden te zijn in de beroemde Ronnie Scott’s Jazz Club. Een geweldige ervaring waarbij we ook een intieme set van VV Brown hebben mogen ervaren. Wat resulteerde in een lange avond en laat in bed.

Dag 2 stond in het teken van het zoeken van geschikte locaties voor de fotoshoot en alles betreft de styling. We wilde de omgeving gebruiken waar Ashleigh zelf is opgegroeid, dus samen met haar vriend als gids zijn we er op uit gegaan om de juiste settings te vinden. De styliste Cecile was ondertussen druk bezig met het uitzoeken van de creaties. En wat bleek, ze had een geweldige collectie van Bas Kosters bij. Ben je in Londen, schiet je met een Nederlandse modeontwerper.

Dag 3 was de strakst geplande dag. Vroeg beginnen met de visagie en kleding passen en direct naar buiten om te schieten, we hadden immers maar tot 13:00 aangezien we om 14:30 in het vliegtuig moesten zitten. Omdat alles zo strak gepland was en we weinig tijd hadden voor randzaken heb ik gekozen om met minimale middelen maximaal resultaat te boeken. ik wilde zo min mogelijk tijd kwijt zijn met onnodige zaken.

Client: Ashleigh Ashley

Klink op afbeelding voor volledig formaat.

Achter de schermen


Fashionshoot Elements of Freedom Amsterdam

She’s free-spirited and independent. She casually intwines fashionable choices into her lifestyle. She’s able to move and work, yet look stylish. Those are the real Elements of Freedom. Being positive about what’s yet to come and to dream about tomorrow’s brightness.

Elements of Freedom makes everyday fashion fitting natural style. For women who create their own world with a conscious mind. Fashion for each moment, easy to combine. Casuals in combination with modern classics. Not only for one season.Timeless designs based on the beauty of mankind and their environment. Sustainable but also light-hearted. Emphasising the importance to feel free to be yourself, to wear what you love, to express your ideas and beliefs. Elements of Freedom, A way of living.

Client: Elements of Freedom

Click on the images for full view.


Fashionshoot Fantasy Design

Beauty sometimes asks for simplicity. So sometimes all you need is the right light to let the model shine brighter than ever. The focus needs to be on her. Basic styling and no distractions to grab the attention of the viewer. Her strong face has been accentuated with some focus lines on the eyes and jawline and keeping the rest clean.

Client: Fantasy Design

Click on the images for full view.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com


Fashionshoot Denim and Supply by Ralph Lauren

Unfinished, unpolished, undone. A raw edge can make things perfect. Creating these images asked for an unnatural approach; making things not too perfect. Giving it almost a behind-the-scenes kind of feeling with visible lamps and panels to match with the washed and distressed styling. This gives the complete shoot a mixture of thought through images that are a bit uneven and undone.

Model: Annemiek den Boer
Clothing: Ralph Lauren Denim and Supply
MUA: Angela Ijpelaar

Click on the images for full view.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com


Eyewear photoshoot – YF & MART, Modern Day Retro

A retro feel with a modern twist. That is what YF & MART is all about. The Parisian ‘je ne sais quoi’ matches that vision. With that in mind the styling focused on an individualistic approach, quirky almost, so that it would be appealing for someone who likes to stand out in the crowd with personalized details. This can be seen in the masculine thick tie with the feminine earrings. The glasses in this shot represents that combination as well with the large frame but soft colors. The cateyed shaped glasses in the other shot is enhanced by the scarf and baret to really approach the Parisainne chic look.

Client: YF & MART
Model: Mika by Division Model Management
Stylist: Joanne Maalderink
MUA: Angela Ijpelaar

Click on the images for full view.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com


Give that blue some style

Photographing for brands and designers is all about storytelling. One of the most important things is to find that fingerprint in the concept and design and translate that into imagery. Get to know the brand and the designer and learn about their inspiration.

My job is to translate that with the help of the make-up artist, model and venue into a visual world. Small details such as the background colours and make-up can jeopardize a final image. Every little detail needs to be spot on and contribute in telling that same story. This can be enhanced through the use of the right lights and editing, but the basis is the team.

Click on the images for full view.

In this case I shot the image with light coming from above in order to give the image depth and a rougher ambiance. I used the Photek Softlighter and a direct head from the left side behind, both connected to one Elinchrom ELB400. I chose a Nikon D800 with a 50mm and 85mm lens.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com


Fashionshoot Cee H Fashion

This day we shot the campaign images on a beautiful location in the Netherlands. Because there was some spare time, i had the opportunity to get some video footage for making a short trailer. Cee H fashion is a small independent designer with her own webshop.

 

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com

Client: Cee H Fashion


Fashionshoot with SvR Styling and the Elinchrom Litemotiv

If there is one very important thing in fashion photography, it is that you need to explore yourself and test new team members. Your images are as good as the weakest team member, so it’s really important that you can rely on the professionals that you’re working with. In this case it was the first time that I collaborated with SvR Styling. And not only with SvR Styling; this was also the first shoot that I did with the Elinchrom Litemotiv, in my opinion the best light former for fashion photography. The direction and shape of the light gives a perfect mix of hardness, character and fall-off. In this case I used the light as an very hard light as you can see by the shadows.

Whenever I shoot a campaign or lookbooks for fashion designers; I always strive to capture the perfect mood in the images. Every designer or collection has its own style and emphasize the concept with the right kind of light and edit is essential. We didn’t shoot images for our portfolio. We shot to make the clothes stand out. That’s the team’s job!

Click on the images for full view.

Everything is shot with just one light, the Elinchrom ELB 400 with the Litemotiv 120, the camera of choice was a Nikon D800 with a 50mm and 85mm lens.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com

Client: SvR Styling
Model: Laura Theys
Stylist: SvR Styling
MUA: Angelique Bond


Fashionshoot for Brad Models at Utopia NL

On Dutch national television there is an show called Utopia. One of the contenders (Cemal Hazenbroek) is an male fashion model from Brad Models. I was booked to get to the real life show and do a photoshoot on live broadcasting. Because of the embargo on the images i can only spread 2 of the images that where shot this day. There was not a lot of time to do the shoot, this because of the show that has to go on. So the first thing for me was scouting for locations on the property while the make-up artist and stylist are doing there jobs. All the shots are taken in an hour, fast pace shooting was key in this project.

Click on the images for full view.

Because there was an small time frame i shot everything with daylight without flash or other lighting modifiers. The gear of choice wan an Nikon D800 with a 85mm lens. 95% Of the color grading was done in Capture One Pro 9.

Stay updated? Just send me an e-mail at info@markkoolen.com

Client: Brad Models
Model: Cemal Hazenbroek
Stylist: Rick Struik
MUA: Lyron Martina
Assistant: Séfana El Amrani